Porträttfotograf Christian Habetzeder

Porträttfotograf Christian Habetzeder.

 

Jag är porträttfotograf med passion för professionell volymfotografering. Startar i Järna och far dit uppdragen tar mig. Studion sätter jag upp där det passar dig – om jag inte fotograferar i befintlig miljö. Ibland är det i ett konferensrum på ett företag. Men det kan lika gärna vara i ett vardagsrum.


Den lite längre versionen …

I ett fotografi finns en magi som är svår att stå emot. Det liksom griper tag i dig och skapar en emotionell kontakt som sträcker sig över tid och rum. Därför fotografier får dig att känna, tycka och göra saker. Samtidigt får de dig att stanna upp och vilja läsa texten. Rätt foto kräver engagemang av betraktaren.

Ett snabbt fångat ögonblick eller en noga uttänkt komposition. En del är med, mycket lämnat utanför. Dock bara ett ögonblick – inte före och inte efter. Jag justerar färger, beskär och retuscherar kanske lite. Slutligen ett resultat som fängslar dig.

Först och främst är jag porträttfotograf. Att porträttera en människa är att möta en människa. Hur den jag ska porträttera känner sig är helt avgörande för hur bra den färdiga bilden blir. Därför handlar allt om att etablera kontakt med personen jag har framför mig, få personen att slappna av och i rätt ögonblick sedan ta en bild som fångar en personlighet.

Porträttfoto av människor i olika sammanhang och miljöer är det jag brinner för. Jag försöker alltid hitta det där unika uttrycket som berättar något extra. Men det blir även produkter, konst och inredning.

Mitt arbete är att skapa rätt bild! Kontakta mig så får du veta mer.

Porträttfotograf i Järna blev jag inte direkt. Även om vägen dit kan tyckas en aning brokig, så finns hela vägen kommunikation som gemensam nämnare.

Från bokbinderi och reklam till porträttfotograf …

En gång fanns en dröm om att arbeta som bokbindare och under början av 90-talet, direkt efter värnplikten, blev jag bokbindarlärling. En fascination för hantverket, boken som kulturbärare och tjusningen i att arbeta i en liten verkstad fångade och förförde mig.

Intresset vidgades ganska snabbt till att omfatta hela den grafiska världen. En fallenhet för de digitala verktygen som raskt introducerades förändrade allting. Efter tre år som lärling blev det två år på Grafiska Institutet, en utbildning som då vilade på tre grundpelare; grafisk produktion och teknik, ekonomi och företagsledning samt grafisk form och kommunikation.

 

”Vi har vid ett flertal tillfällen arbetat med fotograf Christian Habetzeder. Han har tagit såväl produktbilder, porträtt och miljöbilder till oss. Christian är en varm och mycket ambitiös person som alltid strävar efter bästa resultat. Han är både kreativ och mycket tekniskt skicklig. Han har vid alla våra uppdrag haft en god förståelse för våra behov och har alltid levererat bilder som varit till stor nytta. Vi har haft stor användning av bilderna i informationsmaterial och annonser och de har använts i dagstidningar och bloggar. Vi kan det varmaste rekommendera fotograf Christian Habetzeder.”

Anna Häggblom, Riktig Cider.

 

Utbildningen var, under Chris Ottanders stabila ledning, fantastisk och hade stort erkännande. Kunniga lärare, i de flesta fall verksamma i branschen undervisade som gästlärare, skapade en direkt kontakt med den kommande verkligheten. Klasskamrater och blivande kollegor som arbetade med ett enormt driv och målmedvetenhet gjorde varje dag intressant och utmanande.

Reklam och kommunikation blev fortsättningen då jag efter utbildningen jobbade i ateljén på Tegnérlunden, ett nätverk av små reklambyråer med en gemensam ateljé och produktionsledning.

Eget företag …

Samtidigt gjorde Apple-datorerna sin stora förändring i branschen och Internet erbjöd en helt ny arena. En förändringens tid där gammal kunskap och erfarenhet ibland ställdes mot det som var nytt. Invanda arbetssätt och affärsmodeller började ifrågasättas och nya formades.

I augusti 2000 startade jag eget. Eller, egentligen inte, eget företag hade jag haft vid sidan om i nästan tio år. Men nu blev det på allvar. Det hela startade litet i ett arbetsrum hemma, men så småningom blev arbetet mer och mer omfattande och jag blev tvungen att ta in extra hjälp. Det växte och blev till egen lokal på Kungsholmen i Stockholm och anställda medarbetare för att klara de alltmer krävande och omfattande jobben.

Slutligen, hösten 2007 sålde jag företaget och började arbeta själv igen. Från att ha arbetat med all typ av grafisk formgivning koncentrerade jag mig nu på att leverera high-end PowerPoint-presentationer till större företag och organisationer.

Anställd igen …

Visual Identity Manager blev min titel under ett och ett halvt år på Bonnier AB då jag arbetade med presentationer och visuell identitet för varumärket Bonnier. Det skapade lite stabilitet mitt under den nattsvarta lågkonjunktur som svepte in över Sverige.

Tiden som anställd i en stor organisation gav kunskap och erfarenhet. Att arbeta en period som beställare istället för konsult och leverantör var lärorik. Men det gav också utrymme till eftertanke och perspektiv på den egna verksamheten och livet i stort.

Produktion av presentationer, annonser och grafisk formgivning hade successivt förändrats. Från att i dialog med kunderna ha skapat kommunikationslösningar hade branschen förändrats till att små leverantörer blivit utförare av färdiga lösningar. En av förklaringarna till detta var att de stora beställarna börjat utveckla egna in-house-avdelningar som övertagit processen att formulera problem och hitta lösning.

Således hade det helt enkelt blivit tråkigt. Jobben kom med mejl och det färdiga arbetet levererades med mejl eller ftp. Telefonen ringde bara om det var något akut fel och jag träffade sällan människor.

Porträttfotograf …

En gammal dröm om att arbeta som fotograf väcktes till liv igen. Egentligen inte så långt från den tidigare verksamheten som man kan tro. En stor del av mitt tidigare arbete hade handlat om bildkommunikation och skillnaden nu var att jag stod bakom kameran. Således från 2012 tog jag frilansarbeten som fotograf med sikte på att helt ställa om till detta.

Nu kommer jag ut och träffar människor – och det är oftast människor jag fotograferar. För att skapa en bra bild måste jag kunna glömma de tekniska delarna och ta fasta på mötet med människan jag ska porträttera. Att porträttera en människa är just att möta en människa.

Hur den jag ska porträttera känner sig är helt avgörande för hur bra den färdiga bilden blir. Således handlar det om att etablera kontakt med personen jag har framför mig, få personen att slappna av och i rätt ögonblick sedan ta en bild som fångar en personlighet.

Således, för att riktigt utmana mig själv och lära mig mer om att fotografera människor började jag ta jobb från Svenskt Skolfoto hösten 2014, och fick lära mig professionell volymfotografering på riktigt. Numera är Svenskt Skolfoto en del av Exakta Photo AB, som jag fortfarande arbetar med. Skolfoto är en fantastisk skola och har gett ovärderlig erfarenhet. Själv är jag nog lite biten av det. Därför att återkommande få arbeta som skolfotograf utvecklar mig kontinuerligt som porträttfotograf. Mitt största uppdrag idag är att leverera stora volymer porträttfoto, i en klassisk porträttstil, till nordens största skolfotoföretag.

Summa summarum så är jag nu en fotograf som startar i Järna och far dit uppdragen tar mig.

Uppdragsgivare …

Exempel på uppdragsgivare är Exakta Photo AB, Svenskt Skolfoto AB, Bonnier AB, Leksands folkhögskola, Åker/Strängnäs HC, Sätergläntan – institutet för slöjd och hantverk, LOD Metallformgivning, Bonniers konstförening, Riktig Cider, ArkDes, Maria Bonnier Dahlins stiftelse, PostNord, Coop Logistik, Bommersvik Konferens, Nutida Svenskt Silver, Tobias Birgersson, Petronella Eriksson, Silverplåten, Telleby Verkstäder, Perfect Shot, Linnea Omsorg AB.