Antiken i staden

På uppdrag av min fru, fil. dr. Julia Habetzeder, har jag fotograferat stadsmiljöer som inspirerats av antiken. Bilderna används i hennes kurser och förhoppningsvis kommer det att leda till nya projekt.

Antiken i staden på Stockholms universitet

Under denna kurs leds du till upptäckt av det antika arvets stratigrafi i den moderna huvudstaden. Förutom staden själv fokuseras antikreceptionens begreppsapparat och de specifika antika inspirationskällor som tjänat som grund för minnesbildning i samlingar och miljöer. Kursen kommer att ge dig redskap för förståelse av det förflutna och för mångfalden i det identitetsskapande innehåll som förmedlats genom referenser till antiken.

Läs mer på: Antiken i staden på Stockholms universitet

Senioruniversitetet i Stockholm

Antiken har i alla tider inspirerat konstnärer och arkitekter, inte minst i Sverige. Influenserna syns på många håll i Stockholm utan att vi kanske lagt märkte till dem. Följ med på en tur i ord och bild och upptäck de romerska och grekiska förebilderna! Under sex föreläsningar går vi på ”antikrunda” i Stockholm.

Läs mer på: Senioruniversitetet i Stockholm

Mer läsning av Julia finner ni på Neapelbukten.se som handlar om de antika, arkeologiska lämningar som fallit i skuggan av de stora upptäckterna i Pompeji, Herculaneum, Stabiae och Oplontis. Marsyas.se är en annan sida där Julia skriver om resurser på nätet som handlar om antiken. Julia ingår i redaktionen för Tidskriften Medusa – en svensk tidskrift för antiken där hon också är en flitig författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.