En höst med Svenskt Skolfoto

Att fotografera skolfoto inkluderade drygt 180 gruppbilder.

Från början av augusti till mitten av november har jag varit bokad av Svenskt Skolfoto. Det är fjärde året som jag är med och fotograferar gruppbilder, porträtt och aktivitetsbilder. Allt har gått i ett rasande tempo. Det har varit jätteroligt och inspirerande att möta alla dessa elever, lärare, medarbetare och skolor.

För eleven är det korta mötet ofta väldigt laddat, spännande och fullt av förväntan. Utmaningen för mig som fotograf är att på så kort tid som möjligt försöka göra skolfoto till en minnesvärd stund och samtidigt skapa bilder av hög teknisk och estetisk kvalitet.

Barnens återkoppling är omedelbar och utan den återhållsamhet en vuxen person kan ha. Varje rörelse, blick, ord och tonläge får en omedelbar och ärlig reaktion, som ibland är väldigt överraskande. Som fotograf lär man sig väldigt mycket om sig själv när man fotograferar barn.

Gruppbilden är lite extra speciell. Alla ska synas, ingen mer än någon annan, och ingen mindre än någon annan. Samtidigt ska det bli en fin bild av klassen! Det blir gruppdynamik och tydligt ledarskap i snabbt tempo. Ena sekunden får man föröka charma och den andra sekunden får man peka med hela handen. Att vara passiv är uteslutet.

För mig är det över med skolfoto för det här året, men vi kanske möts igen nästa år!

Svenskt Skolfoto

Svenskt Skolfoto är Sveriges äldsta skolfotoföretag. Det är ett familjeföretag som bildades 1951 i Malmö av Torsten Dahlgren. Nuvarande VD är yngste sonen Anders Dahlgren och företaget har numera sin hemvist i Nyköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.