Ett frimärke blir till

Metallformgivaren Petronella Eriksson valdes som en av fem att representera svenskt smide, när Postnord valde detta tema för en ny frimärksutgåva. Petronellas kanna är organiskt levande, vacker och samtidigt modern i sin formgivning, och har nu blivit förevigat i ett lika vackert frimärke.

”Det känns roligt att de valt att visa en av mina kannor. Det stämmer bra som en representation både av Sverige och av svenskt smide. Fika är ju det svenskaste som finns” säger Petronella.

Jag fick äran att fotografera kannan och skapa bilden som har fungerat som underlag för art director Gustav Mårtensson, och inte minst för gravören Lars Sjööblom, i arbetet att skapa Petronellas frimärke.

I ett samarbete med Postnord och Petronella fick jag en unik möjlighet att följa vägen från smide till färdigtryckt frimärke. Det blev en serie bilder av enskilda detaljer, porträtt och skildring av produktionen.

Den 14 november öppnar Galleri LOD en utställning som berättar historien om frimärkena och de unika silverföremålen bakom dem. På utställningen visas föremålen som avbildats på frimärkena tillsammans med andra verk av Erik Tidäng och Petronella. Erik är också medlem i LOD Metallformgivning och en av de fem som fått äran att representera svenskt smide med ett frimärke.

Galleri LOD har vernissage den 14 november mellan 12-16! Där kommer också flera av mina bilder att visas.

Släppet av frimärkena sker på Postmuseum i Stockholm kl. 12.00 den 12 november 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.