Fotografering av utställning på VIDA Museum & Konsthall

Tobias Birgersson med ett av sina konstverk på VIDA Museum & Konsthall.

LOD Metallformgivning fyller 20 år under 2019 och firade därför med en stor utställning på VIDA Museum & Konsthall. LOD kommer att uppmärksamma detta med flera utställningar under året. Först ut är VIDA Museum & Konsthall. Utställningen pågår till midsommar. VIDA är fantastiskt vackert och beläget strax söder om Borgholm på Öland. Paret Hampus Vallien och Emilia Thor äger och driver museet och konsthallen.

Det är en stor retrospektiv utställning i Stora Hallen. Utställningen består av ett antal nedslag i LODs 20 år av produktion. Utställningen är byggd som en interiör med frihängande skulptur och silverföremål. Föremål och smycken finns till försäljning i museets butik.

Tobias Birgersson, en av medlemmarna på LOD Metallformgivning, och jag tillbringade ett par dagar på Öland. Vi fotograferade utställningen och fick uppleva ett otroligt vackert Öland, guidad av Fredrik Ingemansson. Stort tack Fredrik för all gästfrihet!

VIDA för oss själva

Merparten av fotograferingen gjorde vi på en måndag då museet var stängt vilket innebar att vi i princip hade museet för oss själva. Vi kunde vandra runt och verkligen uppleva hela utställningen utan att bli störda. Sedan ta oss den tid vi behövde för varje bild vi ville skapa. Dessutom kunde vi använda oss av stegar och saxlift för att få till lite speciella bilder.

Tobias arbetar i gränslandet mellan konst och hantverk. Han skapar brukbara föremål som successivt förlorar sin funktion i formen och övergår till ett konstnärligt uttryck. För att sedan utifrån ett konstnärligt uttryck kunna kommentera funktionen och brukaren. Under tiden på VIDA hann Tobias även med en publik visning av utställningen och möte med Hampus och Emilia som äger och driver VIDA.

LOD är en sammanslutning av sju silver och guldsmeder. De delar verkstad, butik och galleri på Kungsholmen i Stockholm. I butiken kan du uppleva personliga smycken och unika föremål. Allt tillverkat i deras verkstad. LOD genomför utställningar i eget galleri och utomlands, som individer och som grupp.

Gruppen består av Lena Stina Jernström, Pernilla Sylwan, Petronella Eriksson, Klara Eriksson, Tobias Birgersson, Erik Tidäng och Maki Okamoto.