Pepparkakshus 2019 på ArkDes

Jag fotograferade alla pepparkakshus som lämnades in på ArkDes (Sveriges nationella centrum för arkitektur och design) i slutet av november. Hett var temat för Pepparkakshus 2019 och bidragen visade stor variation. Ett roligt uppdrag i högt tempo i en doft av nygräddade pepparkakor.

Några bidrag till Pepparkakshus 2019

Juryn använder bilderna

Jury och allmänhet skulle använda bilderna för att rösta fram årets vinnare. Detta gjorde uppdraget lite extra speciellt. Tävlingsbidragens stora variation skulle komma fram samtidigt som fotograferingen ska vara så likvärdig som möjligt.

Juryn korar vinnare utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat. Juryn väljer dessutom en vinnare i kategorierna Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Färghantering och arbetsflöde

Då bakgrunden inte var neutral utan följde årets temafärg, objekten bruna och färgglatt dekorerade ställde det höga krav på att jag färgkalibrerade hela bildproduktionen. Kamerans egen färghantering fungerar över huvud taget inte med så speciella motiv.