Porträttfoto av Nora & Wijnand Koker

Porträtt av Nora & Wijnand Koker

Ett roligt och återkommande arbete är att göra porträttfoto åt privatpersoner. Strax före midsommar fick jag uppdraget att fotografera Nora & Wijnand Koker i deras hem. Wijnand arbetar med rådgivning inom ekologiskt jordbruk och Nora arbetar i egen guldsmedsateljé. Det blev en snabb och rolig fotografering – vilket jag tycker syns på den färdiga bilden.

Porträtt av Nora & Wijnand Koker

Önskningarna varierar och det kan bli allt från studioliknande bilder med en enfärgad bakgrund till stora familjeuppställningar i en speciell miljö. Oftast sker fotograferingen hemma där de som fotograferas känner sig som mest trygga.

Som fotograf gäller det att anpassa sig och snabbt hitta platser där det finns tillräckligt med plats med en bakgrund som fungerar. Bakgrunden helst ska bidra med något men framför allt inte störa i den färdiga bilden. En ren vägg eller en uppsatt fond är vanliga alternativ.

Som fotograf kan du inte förbereda platsen och testa allt själv i lugn och ro. Du är i någons hem och ofta med flera som vill vara med och titta på när du förbereder. De är ofta lite nervösa och vill prata. Prata om klädval, frisyrer och samtidigt flytta på något som kanske står i vägen.

Det är nu du verkligen ställs på prov. Du ska vara lugnande, avslappnad och professionell. Lite underhållande. Samtidigt ha en klar vision om hur den färdiga bilden ska se ut, ljussätta för det och ha koll på all din utrustning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.