4500 porträtt och 180 gruppbilder
till Svenskt Skolfoto

Att fotografera skolfoto inkluderade drygt 180 gruppbilder.

I åtta veckor har jag varit skolfotograf för Svenskt Skolfoto. Totalt har det blivit porträtt av ungefär 4500 elever och 180 gruppbilder. Allt har gått  i ett rasande tempo. Det har varit jätteroligt och inspirerande att möta alla dessa elever, lärare, medarbetare och skolor.

För eleven är det korta mötet ofta väldigt laddat, spännande och fullt av förväntan. Utmaningen för mig som fotograf är att på så kort tid som möjligt försöka göra skolfoto till en minnesvärd stund och samtidigt skapa bilder av hög teknisk och estetisk kvalitet.

Barnens återkoppling är omedelbar och utan den återhållsamhet en vuxen person kan ha. Varje rörelse, blick, ord och tonläge får en omedelbar och ärlig reaktion, som ibland är väldigt överraskande. Som fotograf lär man sig väldigt mycket om sig själv när man fotograferar barn.

Gruppbilden är lite extra speciell. Alla ska synas, ingen mer än någon annan, och ingen mindre än någon annan. Samtidigt ska det bli en fin bild av klassen! Det blir gruppdynamik och tydligt ledarskap i snabbt tempo. Ena sekunden får man föröka charma och den andra sekunden får man peka med hela handen. Att vara passiv är uteslutet.

För mig är arbetet som skolfotograf över för det här året, men vi kanske möts igen nästa år igen!

Läs mer om hur det är att arbeta som skolfotograf här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.