Årets goda ambassadör 2015 för Svenskt Skolfoto

Årets goda ambassadör 2015 för Svenskt Skolfoto är Christian Habetzeder

Skolfotosäsongen är över och vid årets julfest blev jag utnämnd till Årets goda ambassadör 2015 av Svenskt Skolfoto. Utmärkelsen fick jag i konkurrens med över 50 fotografer som årligen fotograferar ca 165 000 barn och ungdomar, i södra och mellersta Sverige, med tonvikt på Storstockholm och Mälardalen.

I år blev säsongen extra lång och avslutades först i mitten av november. I närmare 15 veckor fotograferade jag barn, ungdomar och lärare på olika skolor och förskolor. Det har varit fantastiskt roligt att träffa alla, och jag hoppas att vi får träffas nästa år igen.

Så här skrev jag förra året om hur det är att arbeta som skolfotograf:

För eleven är det korta mötet ofta väldigt laddat, spännande och fullt av förväntan. Utmaningen för mig som fotograf är att på så kort tid som möjligt försöka göra skolfoto till en minnesvärd stund och samtidigt skapa bilder av hög teknisk och estetisk kvalitet.

Barnens återkoppling är omedelbar och utan den återhållsamhet en vuxen person kan ha. Varje rörelse, blick, ord och tonläge får en omedelbar och ärlig reaktion, som ibland är väldigt överraskande. Som fotograf lär man sig väldigt mycket om sig själv när man fotograferar barn.

Gruppbilden är lite extra speciell. Alla ska synas, ingen mer än någon annan, och ingen mindre än någon annan. Samtidigt ska det bli en fin bild av klassen! Det blir gruppdynamik och tydligt ledarskap i snabbt tempo. Ena sekunden får man föröka charma och den andra sekunden får man peka med hela handen. Att vara passiv är uteslutet.

Svenskt Skolfoto

Svenskt Skolfoto är Sveriges äldsta skolfotoföretag. Det är ett familjeföretag som bildades 1951 i Malmö av Torsten Dahlgren. Nuvarande VD är yngste sonen Anders Dahlgren och företaget har numera sin hemvist i Nyköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.