”Body, Contained” utställning av Tobias Birgersson

Naken kvinna med en kalebass hängande över axeln i en snara.

Utställningen Body, Contained av metallformgivare Tobias Birgersson och bokkonstnär Wolfgang Bremer på Galleri Sebastian Schildt, 17 april – 8 maj 2021.

Se inbjudan på Facebook.
Galleri Sebastian Schildt på Instagram

Skulpturerna i Body, Contained utgår från den afrikanska frukten kalebass som sedan urminnes tider använts till skålar och dryckeskärl.

Den svällande frukten har grönt skal, som när det torkar blir vattentätt och skiftar till en melerad nötbrun nyans. Kalebassen har en lång tradition av att innehålla, inte bara mat och dryck utan också resonans vilket givit olika musikinstrument genom århundradena. Dess lena yta bjuder in till beröring och förmedlar känslan av kropp. Kalebassen står också för grundformerna i Tobias Birgersson övriga metallsmide.


The Gourds Nine Image Collection

30 exemplar limiterad och numrerad upplaga.
Pigmentbaserat inkjet på Hahnemühle Fine Art, 210 g/m². Storlek 50 x 50 cm.
Pris 2.300 kr per bild.
Beställ direkt i webbutiken.

The Complete Gourds Nine Image Collection
Samtliga nio bilder som ett paket kostar 15.000 kr.


Tobias Birgersson och Wolfgang Bremer har valt kalebasserna till skulpturerna med stor omsorg. Därefter har de målats med fint malda naturliga mineraler. Den lackröda färgen är cinnober. Det är ett av de äldsta kända färgpigmenten. Den svarta färgen däremot är grafit, ett mineral som består av grundämnet kol. Sedan har Wolfgang förgyllt delar av verken och och Tobias har applicerat ytterligare detaljer.

Fotografera Body, Contained

I många år har jag samarbetat konstnärligt med Tobias Birgersson. Tillsammans har vi skapat bilder för dokumentation, kommunikation men också personlig reflektion. Slutligen har bildskapandet utvecklats och blivit till ny konst. Och på så sätt blir de också en kommentar till de verk som Tobias Birgersson skapat.

Mitt långa intresse för den konstnärliga processen har också lett till deltagande i produktioner som boken LOD Metallformgivning – verkstad, butik, galleri & mötesplats och Answering Pravu. Seven Corpus Artists and a Philosopher.

Att nu också åter få arbeta med Wolfgang Bremer har varit fantastiskt roligt. Nu ifrån ett helt annat håll än som den bokbindarlärling jag var för 30 år sedan.

Våra fantastiskt tålmodiga modeller har den här gången varit Lina Söderberg och Mats Birgersson. Också Tobias själv har fått vara modell till många bilder, särskilt under det utforskande arbetet.

Om Tobias …

Tobias Birgersson, född 1973, bosatt och verksam i Stockholm som utgångspunkt. Han kombinerar hantverksskicklighet med en uttalad känsla för form. Det konceptuella förhållningssätt breddar för en innehållsrik repertoar som rymmer allt från litet till stort. Utbildad i metallformgivning Konstfack. Verksam som universitetslektor HDK-Valand-Högskolan för konst och design, Göteborg. Medgrundare till verkstadskollektivet LOD och Kungsholmens Täljargille. Representerad på Nationalmuseum, Stockholm.

Om Wolfgang…

Wolfgang Bremer, född 1935, bosatt och verksam i Stockholm, är en av Sveriges mest kända och skickliga bokkonstnärer. Wolfgang Bremer har haft ett långt och innehållsrikt yrkesliv i den egna ateljén där han verkat i mer än sex decennier. Hans alltjämt pågående arbete finns att ta del av i dokumentärfilmen Ateljé Bremer. Wolfgang Bremer har bland annat tilldelats guldmedaljen Prix Paul Bonet i Paris som anses vara det mest prestigefulla priset bland bokkonstnärer. Representerad på Nationalmuseum, Stockholm.