Boken Samlade stipendiater! är här

Boken Samlade stipendiater! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse.

Nu är den äntligen här. Boken Samlade stipendiater! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse lanserades samtidigt som Bonniers Konsthall återöppnades med en utställning om just – Samlade stipendiater!

Hela 94 bilder, samt bilden på omslaget av Keith Haring, har jag fotograferat för Maria Bonnier Dahlins stiftelse. Det omfattande arbetet har pågått i nästan ett år och det har varit ett fantastiskt nöje att få se alla dessa verk på nära håll.

Den omfattande och ambitiösa boken innehåller i huvudsak intervjuer med stipendiaterna. Men är rikt illustrerad med arkivmaterial, bilder och recensioner.

”… katalogen i sig är ett ovanligt bra exempel på hur man kan göra konstsociologi av tre decenniers stipendieutdelande.”

P1 Kultur/Kulturnytt recenserar Karsten Thurfjell både utställningen och boken, och skriver bland annat ”Ibland kan det ju faktiskt vara så att katalogen är intressantare än utställningen, men så vill jag inte säga, det vore orättvist, men katalogen i sig är ett ovanligt bra exempel på hur man kan göra konstsociologi av tre decenniers stipendieutdelande.”

Redaktören Niclas Östlind har helt enkelt gjort ett fantastiskt arbete som ger en rätt unik bild av hur konstlivet i Sverige har utvecklats sedan 1986. Och jag kan bara tillägga att det är enormt roligt att få ha varit med om tillblivelsen av detta.

DI Weekend intervjuar Karin Grundberg Wolodarski, Bonnier Konsthalls chef Sara Arrhenius och kuratorn Theodor Ringborg, i artikeln Spännande möten i 30 år av konst.

Boken finns att köpa på Bonnier Konsthall för 250 kr. (ISBN 978-91-7424-628-5)

 

Keith Harings enorma tavla "For Maria June 1985".

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse grundades 1985 av Jeanette Bonnier till minne av dottern Maria som omkom i en bilolycka 1985, endast 20 år gammal. Maria studerade till arkitekt vid Columbia University i New York, och umgicks flitigt med unga konstnärer. En av dem var Keith Haring, som skapat målningen ”For Maria June 1985” som en hyllning till henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.