Reportagefoto på Leksands folkhögskola

Reportagefoto från Leksands Folkhögskola

Reportagefoto vid Leksands folkhögskola hade jag under ett par vackra dagar i maj. Uppdraget – att porträttera hur det är att vara elev där.

Terminens sista dagar rullade på i rasande fart och stor spänning låg i luften. För många var det deras sista dagar på Leksands folkhögskola. För en del väntade sommarkurser och för några var det uppehåll för arbete eller semester som väntade. Många började förbereda sig inför höstens start på högskola.

Syftet med bilderna är att visa livet på en folkhögskola, utan fokus på vad som ingår i kursplanen för ett visst fack. Bilderna är tänkta att användas av skolan i både intern och extern kommunikation.

 

Reportagefoto på Leksands Folkhögskola

Reportagefoto

Reportagefoto är alltid roligt. Du får se saker – helst utan att märkas alltför mycket. Du är närvarande i sammanhang och skeenden som normalt utomstående människor inte ser.

Att ha förhandsinformation om platsen är mycket viktigt. Du vill ha så lite utrustning med dig som möjligt så att du enkelt kan röra dig. Du vill framför allt veta hur ljuset ser ut. Om du måste använda blixt vill du veta det innan, så att du stör mötet eller verksamheten så lite som möjligt.

Det gäller att ta många bilder så du kan välja en bra att skicka till din kund. En person som pratar, äter eller dricker kaffe kan se väldigt ofördelaktig ut.

Men även ditt perspektiv påverkar intrycket av personen och situationen. Fotograferar du uppifrån, nerifrån eller med konstig bakgrund påverkar du hur bilden kommer att läsas.

Att visa omtanke och respekt för de personer och situationer du porträtterar är jätteviktigt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.