Veronica Södergren

Publicerat
Porträtt av Veronica Södergren för Silverplåten. Foto: Christian Habetzeder.

Artikel för www.silverplaten.se.


Med ett brev på posten fick Veronica Södergren beskedet att hon var en av de utvalda stipendiaterna till Silverplåten. Först trodde hon att något var fel – hon hade ju inte sökt något stipendium. Efter den initiala chocken blev hon otroligt glad över att få den här chansen och att andra i branschen tror så mycket på henne.

Det är ju inte bara allt silver, fortsätter Veronica. Det är flera utställningar inplanerade för oss och sen möjligheten att Nationalmusei Vänner kanske köper ett eller flera verk till Nationalmuseum. Allt det här innebär ju en fantastisk start efter att ha gått tre år på Leksands folkhögskola.

Porträtt av Veronica Södergren för Silverplåten. Foto: Christian Habetzeder.

När Veronica äntligen fick silverplåten i handen blev det väldigt nervöst att börja klippa och såga i materialet. Inte bara för att det var silver, utan också för att hon normalt inte gör så stora arbeten.

Men att få den Silverplåten var kanske också den lilla knuff framåt som jag behövde för att våga arbeta med ett större korpusarbete, säger Veronica.

Sockerskål och mjölkkanna

Med inspiration från japanska tekannor skapar Veronica en sockerskål och en mjölkkanna. Formgivningen är subtilt ren och lite strikt. Prototyper i tombak har hon redan hunnit med, så hon vet vilka delar hon behöver såga ut och hur hon ska driva och löda ihop dem. Men det är stor skillnad att få arbeta i rent silver, känna hur materialet spänner, sträcker och rör på sig.

Inspirationen till att göra en sockerskål och en mjölkkanna kommer från kalas och familjeträffar i barndomens Grycksbo. Minnen av möten och glädje, men också av de där utsmyckade skålarna och kannorna hemma hos farmor och mormor.

För Veronica är det just te- och kaffeservisen som är hennes uppfattning av korpus. Bruksföremål som för människor samman. Efter utställningarna hoppas Veronica att kannan är såld och har hamnat på en plats som där människor möts och att de då bidrar till en respektfull gemenskap.

Vägen till silver

Veronica har alltid pysslat och jobbat kreativt, men kontakt med metall och silver fick hon först under tiden hon gick på Leksands folkhögskolas allmänna linje. En av hennes kompisar gick metallutbildningen och Veronica fick testa på en dag i verkstaden. Intresset väcktes och nu efter tre års utbildning är hon en av Silverplåtens stipendiater.

Veronica Södergren med hängsmycke som hon själv tillverkat.

Att klottra och skissa utan bestämt ett mål är en stor källa till Veronicas inspiration och idéer. Skisser som så småningom blir mer och mer precisa tills de är dags att förverkligas i riktiga objekt.

Mest arbetar Veronica med smycken men intresset för korpus tilltar. Fortfarande tycker hon att materialet rör sig lite oberäkneligt när hon arbetar, men det går bättre och bättre, säger hon.

Framtiden

Bästa med att vara på Leksands folkhögskola är hur tillmötesgående skolan är för den enskilde eleven, säger Veronica. Eleverna kan få de utmaningar och stöd som hjälper dem vidare mot deras egna mål.

Efter utbildningen arbetar Veronica vidare med silversmide, men vid sidan om ett vanligt jobb. Hon vill att arbetet med metall ska fortsätta vara lustfyllt och inte känna pressen av att alltid behöva prestera något som är kommersiellt gångbart.

Veronica vill betona att det ska vara roligt och lustfyllt. Hon tycker om att låta händerna arbeta. Oavsett om det är i teckning, skisser eller med verktyg i material så upplever hon att det är i handens arbete som det lustfyllda uppstår och det är just det som driver henne. Uttrycket konst värjer hon sig lite för och betonar återigen hantverket och glädjen i att skapa.

Men lite blodad tand för korpus har nog Veronica fått nu. Nästa projekt hon planerar ska bli en japanskt inspirerad kaffekanna.

Numera bor Veronica med sin sambo på en liten gård strax utanför centrala Falun. På gården har hon utrymme för en egen ateljé där hon kan fortsätta att förverkliga sina drömmar.

Om Silverplåten

Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse är initiativtagare till stipendiet Silverplåten, skapat för att främja korpus och silversmide. Stiftelsen, som grundades 2020, har som ändamål är att främja inköp av företrädesvis nutida silverföremål av svenska och utländska smeder till Nationalmuseums samlingar, och att göra detta i samarbete med föreningen Nationalmusei Vänner.

En gemensam utställning med stipendiaternas arbeten är planerad att öppnas på Nationalmuseum under september 2022.


Kort om Veronica Södergren …

  • Veronica Södergren, född 1996, från Grycksbo men bor numera i Falun.
  • Bästa korpusarbetet?
  • Vad är inspiration för dig? Jag vänder mig in i mig själv. Att klottra och skissa utan bestämt ett mål. Någonstans dyker då bra idéer upp.
  • Vad är nästa projekt? Nästa projekt hon planerar ska bli en japanskt inspirerad kaffekanna.

Veronica Södergren kan du hitta på Instagram @veronica_sodergren eller på FaceBook Veronica.M.E.Sodergren.


Text och bild av Christian Habetzeder.