Fotografering på Leksands folkhögskola

Under två dagar på Leksands folkhögskola stod jag till elevernas förfogande som fotograf. Porträtt och objekt fotograferades i rasande fart. En hel del roliga bilder blev det också tillfälle för. Nära 150 färdiga bilder blev det till slut, som nu eleverna kan använda till sina portfolior, ansökningar och hemsidor.

Leksands folkhögskola bjöd på fantastiskt boende och trevligt bemötande och maten i deras restaurang är alltid toppen. Roligt att få komma tillbaka dit och bygga upp en tillfällig studio i en av lektionssalarna.

Att åka ut på denna typ av uppdrag kräver ganska mycket utrustning och stor flexibilitet. När jag kommer vet jag inte vilka bilder eleverna vill ha utan det blir en kontinuerlig dialog som hela tiden leder till nya bilder. När bilderna kontinuerligt visas på datorskärmen markerar jag hela tiden vilka som är godkända för att senare kunna sköta beskärning och färgjustering.

Jag måste alltid ha med extra utrustning om något skulle gå sönder, men också för att kunna ha flera olika ljussättningar tillhanda parallellt för att få ett så snabbt flöde som möjligt. Att ha en vana av arbete med High Volume Photography eller volymfotografering, som skolfoto, är en fantastisk fördel vid tillfällen som dessa.

Begreppet high volume photography används ofta i USA för den här typen av verksamhet. Jag har ännu inte funnit någon bra svensk översättning. Kanske volymfotografering kan användas. Men inte bara skolfoto är snabb fotografering i höga volymer med exakthet, repeterbarhet och spårbarhet – även ett jobb som att fotografera pepparkakshus innehåller dessa ingredienser.

 

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Vackert beläget vid Siljans strand finner man Leksands folkhögskola. Det är en dynamisk skola med stor öppenhet och kompetens. Lärare och personal jag har mött i samband med att jag undervisat där har varit kunniga och trevliga.

En fridfull plats som lite motsägelsefullt samtidigt bubblar av entusiasm och skapande.